Debka: „Turcia plătește pentru intervenția lui Erdogan în Siria”. De ce riscă Turcia o catastrofă

Debka: Turcia plătește pentru intervenția lui Erdogan în Siria. De ce riscă Turcia o catastrofă
Publicat: 01/01/2017, 19:06
Actualizat: 28/03/2019, 09:34

„Atacul cu armă automată comis de un individ costumat în Moș Crăciun, de Revelion, în Clubul de noapte Reina din Istanbul a fost primul incident terorist din 2017, soldându-se cu moartea a 39 de persoane și rănirea altor 69. Intervine după asasinarea ambasadorului Rusei, Andrei Karlov, la Ankara, pe 19 decembrie, de un fost agent de poliție turc, Mevlit Mert Atlintas, care a strigat «Asta este pentru Siria!», în numele Frontului al-Nusra, filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida”, comentează site-ul israelian de informații militare DebkaFile.

„Intervenția declanșată de armata turcă în nordul Siriei în august 2016 a declanșat o escaladare puternică a atacurilor teroriste devastatoare comise în Turcia de grupuri din Siria precum Stat Islamic, Frontul al-Nusra și Șoimii Eliberării Kurdistanului (TAK), atentatele adăugându-se celor comise oricum de mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan”, explică experții DebkaFile.

„Cu toate acestea, impactul acestor evenimente oribile pălește comparativ cu seismele care amenință să arunce în aer societatea turcă, forțele armate și instituțiile guvernamentale, în contextul celor trei războaie declanșate de președintele Recep Tayyip Erdogan; serviciile de securitate pe care le conduce poartă în paralel trei războaie – două în afara frontierelor, în Irak și Siria, iar unul în interior, împotriva mișcării insurgente kurde. (…) Agențiile de informații turce sunt depășite de cele trei conflicte și de activitățile pentru destructurarea celulelor teroriste instalate în Turcia de rețeaua Stat Islamic, de Frontul al-Nusra, afiliat Al-Qaida, și de insurgenții sirieni kurzi”, subliniază DebkaFile, amintind că, în 2016, la Ankara și Istanbul au avut loc numeroase atentate comise de organizațiile Daesh (Stat Islamic) și de PKK, soldate cu peste 180 de morți.

„Situația se poate transforma în catastrofă în cazul în care minoritatea kurdă ar alege acest moment pentru a se revolta, cu susținerea PKK și a milițiilor kurde siriene YPG, împotriva Administrației Recep Erdogan. Există zece milioane de kurzi în sudul Turciei, din totalul de 22 de milioane de membri ai comunității kurde din Turcia. În plus, Turcia pare să se pregătească să iasă din NATO, întorcând spatele Statelor Unite și Europei și apropiindu-se de Rusia, China și Iran”, avertizează specialiștii site-ului israelian de informații militare DebkaFile, observând că Administrația Barack Obama nu doar că nu a reușit să stopeze acest proces, ba chiar probabil a accelerat îndepărtarea Ankarei de Occident, astfel că Donald Trump trebuie să decidă dacă vrea și poate aduce Turcia înapoi.

Începând de la complotul din iulie, Recep Erdogan continuă acțiunile de reprimare și epurările de cadre în toate domeniile vieții sociale turce, în lupta cu principalul rival, clericul disident Fethullah Gulen. Însă acțiunile de reprimare par să aibă efectul opus. Gulen, care era o personalitate marginală pe scena politică turcă, a devenit acum un personaj uriaș, fiind considerat un erou în tot mai multe segmente ale societății turce.
„În cazul în care Erdogan nu va reuși să oprească extinderea atacurilor generate în Turcia de războiul sirian, s-ar putea să aibă nu doar unul, ci trei fronturi de luptă pe plan intern: kurzii, grupurile islamice radicale și mișcarea lui Fethullah Gulen”, atrag atenția experții DebkaFile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×